8/11/2011

Potem pa najameš zasebni vlak od Helsinkov do Šanghaja..?!

Temu bi jaz rekla "thinking out of the box". Študentje se pogosto lotevamo raznih projektov, ampak večinoma v precej znanih okvirih - ekskurzije, predavanja, izmenjave, konference itd. Potem pa se občasno najde tudi skupina študentov, ki naredi nekaj drugačnega. Zelo dober primer takih študentov so Finci, natančneje študentje Aalto university.


Lani so prvič organizirali projekt, ki jih je popeljal od Helsinkov do Šanghaja. Projekt so poimenovali Aalto on tracks - 100 mladih, 10.000 km z vlakom v enem tednu, obisk Shanghai world Expo konference (http://en.expo2010.cn/). 

Si kdo predstavlja, da bi kaj podobnega organizirala Univerza v Ljubljani? Aalto pa ne predstavlja samo običajne vožnje z vlakom - če vas zanima, kaj vse lahko počneš, ko se na vlaku zbere 100 najbolj usekanih študentov iz Finske in drugih evropskih držav, si lahko ogleda video: http://aaltoontracks.com/2010/05/scenery-in-siberia/. Še vedno pa mi ni jasno, kdo je bil dovolj potrpežljiv, da se je prebil skozi rusko diplomacijo in dejansko najel zaseben vlak! Ne vagon na vlaku - vlak!!


Ker je organizatorjem neverjetna izkušnja očitno dala novih moči, se letos dogaja nov projekt, ki so ga poimenovali Aalto on waves. Tokrat bodo novembra najprej poleteli v Lizbono, od tam pa z ladjo v Rio de Jainero. Ladja sicer tokrat ni zasebna, ker bi bilo "rahlo" drago najeti čezoceanko, ampak koga briga! Prijave so sicer že zaključene, ampak mislim, da bo novembra vredno spremljati njihovo spletno stran: http://www.aaltoonwaves.com/ in slediti njihovemu blogu! Bravo torej Finci, ki so postavili temelje projektu, ki ima po mojem mnenju velik potencial, da se razširi tudi po drugih univerzah po svetu. 



Ni komentarjev:

Objavite komentar