1/26/2016

Zakaj sem ustanovila zavod in ne podjetje in kako ga ustanoviti?

Zavod sem prvič ustanovila septembra 2015, ponovno pa januarja 2016. Ta blog je namenjen vsem, ki boste kdaj ustanavljali zavod ali pa se boste odločali, katera pravno-organizacijska oblika je za vas najbolj primerna (zavod, podjetje, društvo …). Poudarila bi rada tudi to, da nisem pravnik, torej je možno, da bodo nekatere stvari, ki jih bom napisala, napačne v smislu pravnih izrazov ipd. Nekaj ozadja o zavodih imam iz magistrskega študija sociologije, kjer sem obiskovala modul Upravljanje neprofitnih organizacij. Veseli me, da sem teorijo iz FDV pretvorila v prakso. :)




Kaj je zavod?


Zavod je pravnoorganizacijska oblika, ki spada med neprofitne oblike organizacij. Torej, je v isti kategoriji kot društvo, ustanova ali zadruga, po svojem delovanju pa je od vseh neprofitnih oblik še najbližje delovanju podjetja - tudi zavod ima direktorja ipd. Več o zavodih in vodilih delovanja lahko preberete v zakonu o zavodih.


Kaj je razlika med javnim in zasebnim zavodom?
Javni zavod ustanovi država, to je npr. šola, vrtec, bolnišnica. Zasebni zavod lahko ustanovi posameznik. Ta blog torej govori o ustanovitvi zasebnega zavoda.


Kaj je ena izmed ključnih razlik med zavodom, neprofitno in podjetjem, profitno pravno-organizacijsko obliko?


Verjetno ste ob omembi besede “neprofitno” že dobili nekaj asociacij, ki zaznamujejo neprofitni sektor: prostovoljstvo, brez ali malo denarja, neprofesionalnost, nekaj, kar počneš v prostem času. Percepcija neprofitnih organizacij v Sloveniji vsekakor ni najboljša, to pa je po mojem mnenju privedlo do dveh posledic:
  1. popačeno razumevanje besede neprofitno
  2. pomanjkanje sposobnih ljudi, ki ustanovijo zavod (v celotni startup-maniji v Sloveniji še nisem zasledila, da bi kdo spodbujal ustanavljanje neprofitnih pravo-organizacijskih oblik (izjema je socialno podjetje)
  3. kadar nekdo razmišlja o tem, da bo realiziral svojo idejo, se ne odloča med tem, ali bo ustanovil zavod ali podjetje, gre prej za odločitev, ali bo ustanovil d.o.o. ali s.p.


To, da je zavod neprofitna pravno-organizacijska oblika pomeni, da svoj profit vlagaš nazaj v zavod - v razvoj novih programov, uresničevanje vizije, izobraževanje ekipe, širitev zavoda ipd. Vse to počnejo tudi podjetja. Razlika je v tem, da je osnovni namen podjetja profit, pri zavodu pa je osnovni namen uresničevanje vizije zavoda, npr. izobraževanje mladih.


Če ima podjetje 50.000 eur profita, si lahko direktor poviša plačo, izplača dodatek, skratka sam razporeja denar. Če ima zavod 50.000 eur profita, zavod to vloži v nadaljnji razvoj zavoda, torej se npr. izvaja nove projekte, zaposli dodatno osebo, izobražuje vodstvo zavoda. To seveda ne pomeni, da osebe, vplete v zavod, nimajo plače. Plača je strošek, tako kot pri podjetju in tudi zavod ima lahko zaposlene.


Razlika je tudi v tem, kako se lahko zgodba direktorja podjetja ali zavoda konča. Če nekdo zapusti podjetje, ga običajno proda in zasluži. Če nekdo zapusti zavod, imenuje drugega direktorja in stvari tečejo naprej - brez dobrega zaslužka direktorja ob koncu zgodbe. To je posledica osnovnega namena ustanovitve, saj pri ustanovitvi podjetja ciljamo na profit, pri ustanoviti zavoda pa na uresničevanje vizije. Tudi podjetja imajo seveda svojo vizijo, ki jo uresničujejo, kljub temu pa je profit vedno pred to vizijo. Ne glede na to, koliko Red bull naredi na področju adrenalinskih športov, je njihov glavni namen še vedno profit. Tako kot vsa izjemno dobrodelna in družbeno odgovorna podjetja, ki kar 5 % svojega profita vlagajo v razvoj družbe in podpirajo različne projekte. Zavodi in ostale neprofitne organizacije 100 % svojega profita vlagajo v razvoj družbe, v uresničevanje svoje vizije.


V katerem primeru torej raje ustanoviti zavod kot podjetje?
  • če je vaš osnovni namen uresničevanje vizije, ki je koristna za družbo in ne profit
  • če bi se radi prijavljali na javne razpise in se financirali tudi iz državnih sredstev (občinski razpisi, Erasmus plus ipd.), na katere se podjetja večinoma ne morejo prijavljati
  • če si želite sodelovanja z različnimi neprofitnimi organizacijami
  • če je to v skladu z vašimi vrednotami


Kako ustanoviti zavod?


Najboljša stran za ustanovitev zavoda je CNVOS, kjer najdete vse dokumente, ki jih potrebujete za zavod oziroma izpolnete podatke o direktorju in ustanovitelju in potem vam CNVOS sam ustvari dokumente, ki jih morate oddati. Če imate kakšno krajše vprašanje, jih lahko tudi pokličete in z veseljem vam pomagajo pri ustanovitvi. Hvala, CNVOS! :)


Dokumenti, ki jih morate oddati na okrožno sodišče:

1. Izvirnik akta o ustanovitvi, z overjenim podpisom ustanovitelja (overi na upravni enoti)
2. Dokazilo o zagotovljenih sredstvih (dobiš na banki ob odprtju prehodnega računa, moreš pa na banko z vsemi ostalimi natisnjenimi dokumenti, da potrdilo sploh dobiš, prisoten mora biti samo ustanovitelj)
3. Sklep ustanovitelja o imenovanju direktorja
4. Soglasje direktorja k imenovanju
5. Soglasje lastnika nepremičnine za poslovanje zavodu na naslovu xx
6. Predlog določitve šifre glave dejavnosti
Ustanovitev zavoda je precej enostavna. Po tem, ko ste razvili vizijo zavoda, lahko zavod tudi uradno ustanovite. Potrebujete dve osebi, ki sta uradno vpleteni in dve uri časa, da izpolnete vse papirje in še eno uro časa, da greste na upravno enoto overiti dokumente, na banko odpreti začasni bančni račun in oddati vse skupaj na sodišče. Potrebujete tudi 100 eur, kar je minimalni začetni vložek, ki ga morate položiti na bančni račun. Priporočam naslednjo pot: upravna enota - Tobačna, banka - delavska hranilnica na Miklošičevi, potem pa imate 500 metrov stran sodišče, kamor sem sama kar osebno odnesla kuverto z vsemi dokumenti. Potem počakaš cca. 10 dni in dobiš ali potrditev, da je zavod ustanovljen, ali pa zahtevek za dopolnitev dokumentov. Ko imaš potrditev o tem, da je zavod ustanovljen, greš ponovno na banko, kjer naročiš bančno kartico in urediš spletno plačevanje, saj ti šele v tem trenutku lahko odprejo dejanski bančni račun. Vsi stroški ustanovitve zavoda: 100 eur - polog na bančni račun, 1,2 eur - overitev dokumenta na upravni enoti, nekaj evrov za odprtje bančnega računa - na Delavski hranilnici je vodenje računa prvo leto brezplačno.


Kako si v zavodu lahko izplačuješ plačo?
Zavod je samo pravno-organizacijska oblika. Še vedno potrebuješ način izplačevanja honorarja, enako, kot pri podjetju. Lahko se torej zaposliš, imaš svoj s.p., avtorsko, podjemo pogodbo, študentski servis ipd. Enako kot pri podjetju. Ne potrebuješ pa nobenega zaposlenega - lahko zavod vodita npr. študent in brezposelna oseba, in denar izplačuješ preko študentske napotnice in avtorske pogodbe. Ko imaš kot zavod dovolj prihodkov, pa  lahko, če želiš, koga tudi zaposliš v zavodu. Glede na to, da se neprofiten, obstajajo določene omejitve glede višine plače - ne moreš si torej nakazovati 5000 eur plače, ampak imaš lahko plačo, primerno glede na stopnjo tvoje izobrazbe in glede na povprečje v sektorju. Vem, da omejitve obstajajo, ne znam pa povedati, kakšna točno je meja. Ne glede na vse - glede na to, da je namen zavoda neprofiten, se tako ali tako ne pričakuje, da bi imel kdo zares visoko plačo in večina zaposlenih v zavodih, ki jih poznam, ima minimalno plačo.


Kakšen je strošek tega, da imaš zavod?
Ustanovitveni kapital 100 eur na bančni račun in računovodstvo. Strošek računovodstva je odvisen od tega, kako aktivni vse v smislu, koliko računov izdate ipd. Če imate manjše število računov, lahko ob koncu leta dobite bilanco za cca. 200 eur. Mi se na začetku nismo odločile za računovodstvo, saj nismo imele veliko računov in bi nam strošek cca. 50 eur mesečno za računovodstvo predstavljal že precej velik strošek. Pri zavodu gre za dvostavčno računovodstvo, torej je bolj komplicirano, kot pri s.p.-ju, kjer je enostavčno in to lahko vodiš sam. Rekla bi, da je to največji minus ustanovitve zavoda, saj je na začetku vsak strošek, ki ga imaš, odveč. Res pa je, da ob ustanovitvi s.p.-ja plačuješ mesečne prispevke cca. 300 eur na začetku. Pri zavodu ne plačuješ nobenih posebnih prispevkov za sam zavod, moreš pa seveda imeti način, kako si denar potem izplačaš.


Kdo je lahko v zavodu direktor in kdo ustanovitelj?
Direktor zavoda je lahko skoraj kdorkoli, v smislu redno zaposlena oseba, brezposelna oseba, študent, s-p.-jevec, neregistrirana brezposlena oseba ipd.
Ustanovitelj zavoda pa je lahko samo oseba, ki že plačuje prispevke, torej zaposlena oseba ali nekdo, ki ima s.p. V primeru, da študent ali brezposelna oseba postane ustanovitelj, mora plačevati neke stroške zavarovanja, kar znese približno 150 eur mesečno. Seveda se tega raje izognete tako, da za ustanovitelja napišete prijatelja ali družinskega člana, ki je zaposlen. Kje bi lahko našli karkoli napisanega glede statusa ustanovitelja, ne vem - v zakonu tega vsekakor ni, gre le za vire nekaj oseb, ki vodijo zavod in nekaj omemb na spletu. V zavodu imaš lahko še strokovni svet, ampak za ustanovitev zavoda to ni obvezen element v smislu, da moraš poimensko koga imenovati. Poleg direktorja in ustanovitelja potrebuješ tudi naslov, kjer je zavod lahko registriran. Ni potrebno, da je to prostor s pisarnami, to je lahko dom tvojih staršev ipd.


Upam, da sem komu razjasnila pojem neprofitnosti in delovanja zavoda in da bo kdo prihranil nekaj časa pri ustanovitvi zavoda. Sama sem pred prvo ustanovitvijo zavoda porabila nekaj ur, da sem prebrala zakon o zavodih, priročnik za ustanovitev na Metini listi, CNVOS-ev epravnik. 
Več o Zavodu za (st)rast posameznikov in razvoj družbe ImpACT pa … kmalu. :)

37 komentarjev:

  1. Hvala za zelo koristne informacije...lp

    OdgovoriIzbriši
  2. http://www.cnvos.info/index/article/id/5025/cid/117

    Prilagam dobro obrazložitev podlage za obvezno zavarovanje osebe, ki je ustanovitelj in direktor. In res je, te obveze ni, če je ustanovitelj drga oseba kot direktor.

    OdgovoriIzbriši
  3. Imam vprašanje.
    Če ustanovim zavod, kot brezposelna oseba, in dam svojega moža za direktorja, ki je zaposlen za določen čas 10 let...jaz pa tam v zavodu v bistvu delam...on je pač samo na papirju...in jaz sem zavarovana preko njega (preko podjetja, v katerem je zaposlen) - kako je potem s prispevki, kaj in kako bi moglo bit napisano v aktu zavoda, ako se ta moj status pravno reši (je to kakšna avtorska pog., podjemna pog.? ali nič) in ali se profit obdavčuje mesečno (kot pri s.p.) ali na letni ravni?
    Meni pravne zadeve ne grejo najbolje, mi lahko, prosim lepo, nekdo to razloži na "kmečki način"?
    Najlepša hvala tisočkrat!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zelo ste mi bili v pomoč. Najlepša hvala!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Imam zavod, ki ga želim zapreti. Naj se javi, če ga želi kdo prevzeti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimal bi me prevzem. Bi lahko povedali kaj več oziroma kako vas lahko kontaktiram?

      Izbriši
    2. Pozdravljeni, ali je zavod še vedno možno prevzeti? Kako vas lahko kontaktiram?
      Hvala.

      Izbriši
  6. Sama sem zaposlena preko s. p. in bi rada ustanovila zasebni zavod z namenom, da se lahko prijavljam na razne razpise. Kako je z racunovodstvom. Gabrabim samo ob koncu leta ali vsak mesec. Hvala za pojasnilo. Majda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majda, pozdravljeni. Sama sem v podobni situaciji. V kolikor dobite informacije, vas prosim, da me kontaktirate ali če mi sporočite, kako lahko jaz kontaktiram vas. Hvala.
      LPL

      Izbriši
    2. Če se v Zavodu računovodstvo vodi dvostavno, potem je potreben računovodja vsak mesec za kniženje računov. To se plačuje preko mesečnega pavšala glede na obseg dela, ki ga ima (obračunavanje davkov, izdani, prejeti računi, izplačila). Ob koncu leta pa se izdelajo računovodski izkazi (Bilanca stanja, Izkaz uspeha) in je potrebno za to dodatno plačilo. Če se lahko v Zavodu vodi enostavno knjigovodstvo (kot pri s.p.), lahko sam knjižiš prejete in izdane račune v Excel ali knjižice. In samo ob koncu leta plačaš računovodstvo, če ga rabiš. Ne vem ali je enostavno ali dvostavno, ker sem bolj v d.o.o.-ju. lp

      Izbriši
  7. Super. Hvala za ta članek.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala za ta zapis. Morda se kakšen nasvet glede računovodstva? Moramo biti na kaj posebej pozorni?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če imaš par računov ni problem, to zna vsak računovodja. Bolj je pomembno, da je točen in vesten ter ti javi za tebe pomembne datume, da točno plačaš svoje obveznosti ter oddaš dokumente do datuma. In da te opozarja na spremebe zakonodaje, ker se vedno nekaj spreminja. Če je pa še razgledan in ti dobro svetuje, kako in kaj v določenih momentih, je pa plus.

      Izbriši
  9. Vprašanje:
    Ali sem lahko kot upokojenec ustanovitelj zavoda in direktor.
    Kaj je v tem primeru s pokojnijo?
    Hvala za odgovor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kot upokojenec ne morete biti istočasno ustanovitelj in direktor.

      Oseba, ki je ustanovitelj in hkrati tudi direktor zavoda, tudi ne more imeti statusa brezposelnega (ne more biti prijavljena na Zavodu RS za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve, ne more prejemati nadomestila za brezposelnost) in ne more biti prejemnik pokojnine.

      https://www.cnvos.si/e-pravnik/ustanovitev-statusne-spremembe-zavoda/sprememba-ustanovitelja-zavoda/

      Izbriši
  10. Imam zavod, ki ga želim zapreti. Naj se javi, če ga želi kdo prevzeti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me zanima, samo potrebno bo spremeniti statut in dejavnosti.

      Izbriši
    2. Pozdravljeni, ste zaprli svoj zavod?

      Izbriši
  11. Sprehod skozi tišino: lahko mi pišete na mpovse@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  12. Že dalj časa razmišljam o ustanovitvi zavoda - nepridobitna dejavnost. Sem redno zaposlena. Zanima me sledeče: ali bi morebitni prihodki (donacije) vplivali na moje socialne transferje (otroški dodatek).

    OdgovoriIzbriši
  13. Najlepša hvala . Si me veliko pomagala!

    OdgovoriIzbriši
  14. Zanima me prevzem zavoda.
    Hvala in lp

    OdgovoriIzbriši
  15. Imam zavod, ki sem ga nameraval zapreti. Če kdo želi nadaljevati z delom, ga prenesem.

    OdgovoriIzbriši
  16. Alen, je zavod že našel novega lastnika?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. lahko mi pošljete sporočilo z pogoji, opisom, osnovno idejo. smotkamaja@hotmail.com

      Izbriši
  17. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  18. Pozdravljeni, če koga zanima prevzem Zavoda. Lp.

    OdgovoriIzbriši
  19. Lahko me kontaktirate na ranital1234@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  20. Koristen clanek. Trenutno sem samozaposlena kot s.p. Ustanovila bom zavod za namen izobrazevanja. Zanima me ali gre ustanovni kapital, ki ga bo ob ustanovitvi zavoda zagotovil moj s.p., v stroške s.p. -ja?

    OdgovoriIzbriši
  21. Spostovani, o izkušal sem najti kontakt a mi ni uspelo zato vas naprošam če mi posredujete telefonsko številko na email janez_medija@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši